Коледно проучване: Как организирате пазаруването за Коледа

2017. November 15.

Успешно завърши анкетата относно коледното пазаруване през 2017. Публикуваме резултатите, които може би ще видите и в пресата скоро. Вижте тук нашата инфографика с ключовите моменти от анкетата.

koleda-2017

Pazaruvaj.com – Как ще пазаруваме за Коледа 2017

86% от участвалите планират да пазаруват коледен подарък предимно за най-близките роднини, на средна стойност 49 лева, и средно взето зарадвани ще бъдат 5-6 души. Най-нетипично се оказва планирането на подарък за колеги. В този случай средният разход се очаква да бъде 18 лева, и вероятно за само един човек.

Общо погледнато, разходите за пазаруване за тази Коледа ще бъдат на обща стойност 235 Лв. Тук виждаме леко повишение от 4% спрямо миналогодишното ниво.

Но как ще бъдат похарчени? В помощ на потребителите съществуват разнообразни източници на информация. В лова на подаръци почти 3/4 от отговорилите ще разчитат на поне 3 източника в интернет. Все по-голяма роля при избора получава опитът на други потребители, примерно във вид на коментари в сравнителни платформи за цени или споделяния в социалните мрежи. При това, важат много както оценките за дадена стока, така и впечатлението от услугите и обслужването в магазините.

Предвид типа на изследваната аудитория – активни Интернет потребители – не е изненада, че намеренията на 81% отговорили са да пазаруват онлайн, а само малка част решават тази задача лично, в молове или специализирани магазини. За сметка на това, при събирането на идеи почти половината участници декларират желание да влязат лично да разгледат магазините, а една четвърт от тях ще следят и печатните промо брошури за периода.

Благодарим на всички участници за съдействието, и Ви желаем успешно пазаруване за Коледа!