Pazaruvaj.com: потребителите на интернет тази година средно посвещават по 330 лева за коледни подаръци

2018. November 12.

Pazaruvaj.com в сътрудничество с GKI Digital вече четвърта година изследва навиците за покупки на коледни подаръци на българското население използващо интернет. Тази година дори и от плановете за Коледа се чувства подобряващата се обстановка в областта на работната заетост и приходите, тъй като планираме да направим подаръци на повече хора, като в същото време с повече от 42% – близо 330 лева – посвещаваме за подаръци.

Тази година за Коледа планираме да направим подаръци средно на 8-9 човека, в общност на стойност за повече от 330 лева. Това в сравнение със средните миналогодишни харчения означава 100 лева горница в плановете на купуващите подаръци потребители на интернет. Повечето от подаръците потребителите на интернет тази година ги посвещават на сравнително тесен семеен кръг (средно на 3-4 души), обаче все повече по-далечни роднини, приятели или познати започват да се включват на списъка.

koleda-2018

Болшинството от подаръците попадат под елхата от интернет

За намиране на съвършения подарък повече от три четвърти от активните български потребители на интернет ще използват най-вече някой онлайн канал. Заедно с това и занапред е популярен начин за вдъхновение преглеждането на вестниците за акции на магазините (49%), съответно разглеждането на витрините (41%). 34% от потребителите на интернет пък са на мнение, че е по-добре да върви на сигурно и пита своите мили хора на какъв подарък ще се зарадват.

Наред с осведомяването и значителна част от самото снабдяване с подаръци ще става по интернет: 71% от потребителите на интернет планират покупка онлайн с тази цел на вътрешния пазар, като в същото време измежду традиционните канали за пазаруване – въпреки постоянни големи тълпи – и за в бъдеще са популярни (51%) плазите и търговските центровете.

Сезона и у нас започва с деня на Черния Петък

Набавянето на подаръците не може да бъде започнато достатъчно рано. В средата на октомври вече 15% от потребителите на интернет са се захванали с покупка на коледни подаръци. Ранното начало е характерно и за жените, и за мъжете.
39% от потребителите на интернет – приблизително 1,2 милиона души – обаче съзнателно изчакват с покупките до акциите на Черния Петък в края на ноември, вярвайки в предложенията и в широкия избор. След този момент обаче за болшинството от хората (82%) набавянето с подаръци може да се проточи и до последните дни преди коледа.
Планирането и подходящият план график са особено важни за тези, които планират да поръчат подаръци от чужбина, тъй като 14% от потребителите на интернет вземат предвид и тази възможност, заделяйки за това средно 111 лева.

В Черния Петък ще търсим и онлайн и офлайн акциите

На деня на Черния Петък се очаква акциите по интернет да са най-популярни: от пазаруващите 47% онлайн, 43% онлайн и офлайн (в търговски центрове и плази) ще търсят предложенията за акции на продукти.
Болшинството от потребителите на интернет желаят да следят за акции на конкретен кръг от продукти (56%), но за пазаруване много от нас (46%) желаят да черпят идеи от предложенията с намалени цени. На деня на Черния Петък 34% от потребителите на интернет импулсивно планират покупките си, т.е., прави зависимо дали ще пазарува от кръга на продуктите с намаления, като по подобен начин и всеки трети купувач ще следи изключително за това, кои продукти ще бъдат обезценени в най-голяма степен и на база това пазарува.

Все по-важно е качеството, но какво да подаряваме на Коледа?

Избора на подходящ коледен подарък никога не е проста задача. Заедно с етикета с цената от година на година все по-голямо значение придобива и отношението стойност-за-цена и качеството. Това последното повече от 60% от потребителите на интернет тази година считат за второстепенно. По същото време относно подаръците и в последствие се придържаме към класиците.
И тази година се очаква във всеки втори подарък да има някаква единица облекло, като това следват в състезанието по популярност

  • козметични продукти (45%)
  • играчки (42%)
  • мобилни телефони, таблети и аксесоари (31%)
  • обувки (28%)
  • продукти от развлекателната електроника (23%)
  • книги, музика и филми (20%)
  • часовници, бижутерия, спортни стоки (18%)
  • компютърни средства (16%)
  • продукти за дома и за майсторене (14%)
  • кухненски машини и аксесоари (10%)

Заедно с материалните подаръци обаче – особено в кръга на младите потребители на интернет – все по-популярни са

  • ваучери за подаръци (17%)
  • подаръци свързани с пътуване (12%)
  • различни билети (10%)
  • а също така и различни изненади свързани с дигитални продукти и абонаменти (7%).