Pazaruvaj.com: 350 лева е планираната сума за подаръци през тази година

2019. November 8.

С наближаването на Коледа, започна и празничното тичане по магазините, което както обичайно и при нас стартира от средата на ноември с акциите на Черен петък. Както всяка година проучването на Pazaruvaj.com цели да намери отговор на въпроса – с какви подаръци планираме да изненадаме семейство, приятели и обичани от нас хора.

Купуваме коледни подаръци за средно 10 души

Тази година се очертава да бъде “най-богатата”, в сравнение с изминалите 4 години, вземайки предвид активното население, използващо интернет. През 2019 година планираните подаръци са за средно 10 души, като същевременно и бюджетът достига своя 5 годишен връх – 351 лева, в сравнение с 330 лева, които отделихме през 2018 година. Тазгодишната сума надхвърля със 150 лева същата отпреди 4 години.  Отново планираме да зарадваме хората от нашия тесен и широк семеен кръг, както и най-близките си приятели. Запазва се тенденцията колегите ни да не попадат в тази извадка.

Събиране на информация, интернет търсачки, сравнителни и обществени страници

С динамичното развитие на пазаруването по Интернет неговата роля се разрастна и като основен канал за събиране на информация преди празниците, изпреварвайки традиционните източници – разглеждане на витрини, рекламни вестници и брошури и други видове реклама. Новост е, че все по-важна роля играят сравнителните сайтове, които се нареждат на 2ро място 59% (пр. Pazaruvaj.com и т.н.), след интернет търсачки 68% (пр. Google, Bing и т.н.), но изпреварвайки търсенията, инициирани от обществени страници 49% (пр. Facebook).

Вземайки предвид трендовете на последните години, предпочитанието към сайтовете за сравнение на цени не е изненадващо. Въпреки че главна роля играе все още функционалността за намиране на най-добрите предложения (53%), все по-популярни при избор на магазин и продукт стават функциите, позволяващи проверка на складова наличност и даващи информация за доставката.

Като най-популярната в страната ни е платформата за сравняване на стоки и цени Pazaruvaj.com, която заема и водеща позиция за гореизброените екстра услуги. Страницата осигурява възможност за задаване на параметри за подробно търсене на стоки, наблюдаване на цени, а също така и за оценка за търговци и продукти. Сайтът играе и определяща роля, помагайки на българските интернет купувачи да намерят най-подходящата стока и да изберат най-коректния търговец. Посетителите на страницата могат да направят своя избор между над 500 електронни магазина и над 2 милиона оферти.

Интернет потребителите предпочитат да пазарувай онлайн

71% от българските интернет потребители ще пазаруват онлайн, като 17% от тях не изключват и поръчки от чужбина, за което планират да похарчат 99 лева.

На следващите места се нареждат традиционното пазаруване в шопинг центрове и молове (40%) или в съответни традиционни магазини (25%). От чужбина пазаруват предимно мъжете, а в моловете пазаруват с удоволствие жените, младежите и пенсионерите.

Снабдяването с подаръци е комплексна задача

По-голямата част от населението е готово да изчака подходящи акции, като най-популярен сред интернет потребителите е Черният петък (33%). Интересен факт е, че едва 13% от населението започва пазаруването още през месец октомври, а около 12% са склонни да отлагат покупките за последния момент. Последното важи най-вече за купувачите под 30 години и мъжете, които решават да купят подаръци в последните няколко дни преди Коледа, избирайки традиционните начини – посещавайки мол или друг физически магазин.

Наблюдава се и разлика между половете. Жените започват по-рано набавянето на подаръци, но надявайки се на изгодни акции са склонни да изтеглят покупките си чак до средата на месец декември. Мъжете пък предпочитат да пазаруват наведнъж, в момент около дадена акция например. Черният петък като събитие при тях е най-популярен (36%), следван от жените (30%).

Вземаме решение за покупка на база Цена – Потребителска стойност, но вярваме и в традиционните подаръци

Изборът на подходящ коледен подарък никога не е бил лесна задача. Наред с цената, всяка година по-важен компонент става съотношението между цена и потребителска стойност, като 52% от потребителите вземат решение за покупка на тази база, като същевременно следят и движението на цените, стремейки се да уловят най-добрата акция.

И тази година се придържаме към класическите подаръци. Четирите най-популярни категории са:

  1. дрехи (48%)
  2. козметика и стоки за поддържане на красотата (37%)
  3. играчки (36%)
  4. мобилни телефони, таблети и други аксесоари (34%)

При жените в гореспоменатата класация влизат и обувките, а при мъжете водещо място печели и развлекателната електроника.

По време на акциите на Черния Петък пазаруваме предимно за себе си

И през тази година 33% от потребителите на интернет разчитат на акциите по време на Черния Петък, надявайки се на добри оферти и по-широк асортимент. На този ден пазаруваме най-вече за себе си, а не толкова  с цел набавяне на коледни подаръци.

С откриването на Черния петък през месец ноември и едновременно с покупките за собствени нужди като козметика, планираме и подаръци като електроника за развлечение (38%), компютърна техника (30%), а също така и закупуване на голяма битова техника (24%). Започваме да търсим идеи и за коледни подаръци, но по-голямата част от населението предпочита да изчака заплатата си в началото на месец декември. При мъжете е характерно да имат набелязани стока или кръг от стоки, чакайки ценовите акции за тях, докато жените импровизират по-свободно и са склонни да разглеждат какво могат да купят с по-голямо намаление.

Черният Петък може да продължи и до 2-3 седмици

В Съединените Щати от десетилетия насам, Черният Петък е първият петъчен ден след Денят на благодарността, и е символът на началото на пазаруванията за празниците. През тази година официалният Черен Петък се пада сравнително късно на 29 ноември. В Америка магазините се подготвят с грандиозни акции за този ден, с увеличено работно време, а много от купувачите си вземат отпуск за този ден. Това начинание се радва на все по-широка популярност и в България, но далеч все още няма такива традиции както отвъд океана, затова търговците, заинтересовани в българския пазар вероятно няма да изчакат официалната дата за началото на своите акции. В следствие на това, още от средата на ноември може да се очакват големи намаления на цените, които могат да бъдат проследени на Pazaruvaj.com,с помощта на функцията ценова диаграма например.