Как се боядисват великденски яйца и как да го намерите на Pazaruvaj?

2023. April 3.

Великден е най-важният християнски празник, празникът е подвижен и се отбелязва в неделния ден на Страстната седмица, чието начало се поставя от първото пролетно пълнолуние. Въпреки че великденските традиции варират в различните страни, най-малките деца се радват особено на боядисването на великденски яйца и сладките шоколадови зайчета всяка година.

Знаете ли, че повече от 90 милиона шоколадови великденски зайчета се правят всяка година за Великден? Звучи огромно!

Най-добрите великденски яйца за 2023.
Вие също ли боядисвате яйца всяка година? Какви традиции имате у дома?

Боядисвахме яйцата си с класическите цветове от магазините: червено, оранжево, зелено и синьо. След боядисването им залепяхме един от цветните стикери и след това ги намазвахме с масло, което им придаваше много хубав блясък. Или късахме ливадни растения, увивахме ги заедно с яйцата в мамините чорапи и после ги варехме с лук и люспи.

Днес тенденцията за боядисване на яйца върви в съвсем различна посока. Подбрахме ТОП 6 начина да ги боядисате и украсите, които да изпробвате този Великден.

Боядисване с пяна за бръснене

За боядисване може да използвате просто пяна за бръснене. Добавете хранителни оцветители към пяната и овъргаляйте яйцата в нея, за да създадете цветен мраморен вид. След като са готови, подсушете ги и добре почистете останалите следи от пяна. Ако мислите да хапвате яйцата по-късно, може да използвате и бита сметана вземсто пяна за бръснене. Този вид боядисване е много лесен и в същото време много интересен дори и за най-малките творци.

Техника на топла водна коприна

Великденски яйца с копринен десен? Да! Лесно е – просто увивате яйцата в кърпи от 100% коприна и ги варите. Десенът се отбелязва на яйцето и придава красив вид.

ТЕХНИКА НА БОЯДИСВАНЕ С ОРИЗ

Със сигурност ще имате всичко необходимо за този процес у дома! Изсипете ориза в купа и добавете боята. Поставете яйцето върху ориза и разбъркайте добре. Цветните оризови зрънца ще оставят красиви отпечатъци върху яйцата.

ШАРКA С КОНЕЦ ИЛИ ЛЕНТА

Завържете яйцата здраво с конец или залепете върху тях тиксо. След това яйцата се потапят в боята, подсушават се добре и след това се отстраняват конците или лентите.

Ако искате цветният преход между яйцето и частта, където е закрепена връвта или панделката, да е по-блед, можете първо да боядисате яйцата и след това да ги завържете с конец. Можете да направите напълно уникални великденски яйца, като разнообразите начина на завързване или лепене.

УНИКАЛНА ДЕКОРАЦИЯ

Имате творчески усет? Намажете яйцата с лепило и ги поръсете с брокат във всички възможни цветове. Можете също така да вземете маркер и да ги нарисувате с различни картинки или да ги напръскате със спрей. Можете също да използвате гъба, която да потопите в боята и да направите отпечатъци. Ако харесвате тъмни великденски яйца, боядисайте ги с боя за дърво и след това с бяла креда.

ЯЙЦА В ЧЕРВЕНО ВИНО

Приготвянето на тези яйца е изключително лесно, необходимо е само червено вино, но видът на тези шарени яйца със сигурност ще Ви впечатли. Първо измийте и избършете внимателно яйцата. Накиснете ги за половин час във вода с разреден оцет, за да омекне черупката и цветът да поеме по-добре. След това внимателно ги извадете от оцета и ги поставете в купа. Залейте ги със студения терин и варете на умерен огън около 15 минути, след което отстранете от огъня. Оставете яйцата във виното за няколко часа, дори се препоръчва цяла нощ. След това яйцата се изваждат внимателно от съда и се изсушават.

Има много начини за боядисване. Изберете любимия си и се насладете на прекрасните яйца.

Можете да споделите резултата с нас, като ни тагнете във Facebook или Instagram. Винаги се радваме да споделяме красиви снимки.