Цени, магазини – кой ли може да ги изброи?

2010. February 22.

Докато традиционната търговия може да се похвали с дълго минало, покупко-продажбите в онлайн пространството едва прекрачват първото си десетилетие. Независимо от неотдавнашното си появяване, този модел за пазаруване набира все по-голяма инерция, и макар да е още в процес на утвърждаване, перспективите му вещаят определяща роля в близко бъдеще.

След отприщването на електронните канали с информация, разстоянията, местонахождението, работното време на даден магазин отпадат като определящи фактори при пазаруването онлайн, и така получаваме неизброимо по-голям обхват от магазини и търговци, асортимент и услуги. Това изобилие, и то на по-малко от един монитор разстояние, на някои от по-възрастните хора би изглеждало като сбъдната мечта.

Донякъде този феномен носи безпорни предимства при избора и покупката, но веднага се усеща и обратната страна на медала. Поради огромния си обем нужната информация – примерно цени, условия при пазаруване –  става сравнително трудна за намиране и сравнение, и естествено това предоставя почва за злоупотреби и измами.  Допълнително усложняват нещата затруднената или липсата на директна връзка с търговеца, недостатъчно регламентирания статус и контрол на подобни компании, или именно изпълнението на доставките, извършвано от трети лица.

Относно правното регулиране и контрол на е-търговията правомощия имат предимно държавата, и, отскоро, Европейският съюз, и от тях се очаква да бъдат създавани нужните предпоставки и налагани съответните мерки за запазване на правата на потребителите в мрежата. За разлика от този вид контрол, организирането на информацията, сравнението на цени и продукти, напътствието при пазаруване остават услуги, управлявани най-успешно от частни фирми, на пазарен принцип.

В качеството си на помощник-пътеводител при пазаруване, pazaruvaj.com се поддържа от екип с шестгодишен опит конкретно в областта онлайн сравнение на цени, и допълнително потвърждава заслугите му в тази област наскоро завършилото придобиване на компанията от медийния магнат Allegro. Търсачката обобщава офертите на онлайн магазините, предлага сравнение на цените и продуктите, дава коректни и детайлни описания, а също и публикува многобройни отзиви и видеоклипове от потребители. Четейки оценките и мненията за продуктите, виждайки цените им, посетителят може да направи своя избор, преценявайки според значително по-обективна и разнородна информация, отколкото би могъл да намери сам за същото време.  Така сайтът подпомага както намирането на подходящата оферта и цена, така и избора на предпочитан онлайн магазин. Допитването до безплатния за потребители онлайн ресурс pazaruvaj.com гарантира по-уверено и по-безоблачно пазаруване онлайн.