Последвай общата идея – пази съзнателно природата

2010. June 17.

Много се пише и говори напоследък за опазването на околната среда, понеже това несъмнено ще има ефект не само върху бъдещите поколения, но и върху последващите години от сегашното поколение. Факт е, че невнимателните и често инстинктивни постъпки в много от случаите замърсяват природата, без дори да забележим това.

5-ти Юли е световният ден на околната среда, по този случай събрахме 5 съвета, с които можеш да поправиш някои лоши привички, и можеш да допринесеш за бъдещето – представи си колко ще бъде хубаво, когато стане дума за това, да можеш да кажеш, че ти си дал своя принос!

1. Разделно събиране на отпадъците – вече и във вкъщи

У нас средното годишно количество смет на глава от населението е 450Кг, и голяма част от него не се рециклира, независимо че са познати многобройни начини за това. Селективното събиране на отпадъците вече се въвежда в Унгария, и в много от населените места са поставени специално предназначените цветни контейнери. Нека да отделим нужното време да стигнем до тях, доколкото има такива в квартала. Ще помогне, ако още от вкъщи почнем да разделяме отпадъците според типа им. Това можем да направим и с отделни найлонови торбички, но също така и посредством съвременните, тройно разделени кофи за смет.

2. На 2 колела вместо на 4

Би било чудесно, ако всички можеха да пътуват от вкъщи до работа на велосипед, даже и на пазар и на забавления така. Ако и да не е винаги възможно, поне за уикенда при хубаво време бихме могли да изберем колелото пред автомобила, особено когато става въпрос за няколко преки. Изживяват ренесанса си още и ролерите, даже и в мениджърските среди. Днес се предлагат двуколесни решения за всеки вкус – спортни, градски, женствени, елегантни, даже и електрически.

3. Пести водата!

Отново напомняме, че при миене на зъби трябва да спираме водата – това се забравя най-лесно. Душът пък спестява две трети от водата, необходима за къпане във вана. Ако пък сменим розетката на душа с такъв тип, който прави и масаж, тогава къпането става истинско изживяване!

4. Търси икономичната нова техника!

При избор на нов битов електроуред – пералня, хладилник – нека енергийния клас бъде важен критерий при покупката, за да можем да спестим ненужните разходи. Най-удачните покупки ще имат клас А, А+ или А++, понеже само за няколко месеца ще ни изплатят допълнителния разход. Още по-невероятно звучи, но при ползване на съдомиялна машина можем да спестим повече вода, отколкото е нужна за ръчно миене – стига да изберем икономичен модел.

5. Бъди съвестен купувач

Не се оставяй да те заблуждават, проверявай цените, качеството и надежността, ефекта на продуктите върху здравето, и се спирай на икономичните модели. Съвестните купувачи избират продукти, които, освен че изпълняват успешно предназначението си, не влияят негативно на околната среда.