Футболната треска в електронните магазини

2010. June 21.

Световното първенство по футбол не само повишава количеството изпита бира, но се усеща също и по броя на онлайн покупките; всеки десети пазаруващ онлайн избира техника от електронните магазини във връзка с футболното първенство – това бе разкрито в неотдавнашно проучване, направено от Pazaruvaj.com. Пазарният лидер в сравняването на цени отчете запазване на покупателните тенденции за летния сезон: най-горещите точки са определено климатичните системи и басейните, а освен това и вентилаторите и градинската техника. В останалите страни-партньори с портали за сравняне на цени, най-голямо в момента е търсенето на градински тримери и училищни пособия.

Според скорошното проучване на Pazaruvaj.com, онлайн купувачите се готвят съзнателно за лятото, и футболното първенство също има голямо влияние върху оборота на стоките свързани със събитието. Измежду тези, които планират да закупят електроника през предстоящите три месеца, всеки десети планира покупката за времето непосредствено преди световното първенство по футбол, поради очакваните намаления и отстъпки за тези продукти. През лятото готовността за харчене не спира само до футбола, но засяга и дейностите в градината: за пример, между юни и август търсенето на електрически косачки е два пъти повече от обикновено, а популярността на градинските басейни е дори пет пъти по-голяма в сравнение с останалите сезони. Срещаме и съзнателна подготовка за лятната жега: два пъти се е увеличило и търсенето на климатични системи. Най-популярната спортна стока все още е велосипедът, като скокът в търсенето през летния период е около 200 процента. Pazaruvaj.com подкрепя онлайн купувачите за откриването на най-добрите летни цени със специална тематична подстраница, където могат да бъдат намерени полезни информация не само на футболна тема, но и интересни евтини предложения за лятната ваканция и предстоящите почивки.

„Според нашето проучване за две трети от хората качеството е доста силен фактор при избора, но при конкретната покупка все пак цената е решаващата”- поясни Константин Михайлов, сайтов мениджър на Pazaruvaj.com.

Жените правят покупки с по-ниска стойност, при мъжете е по-висока
Колкото е по-висока цената, толкова по-вероятно е решението да бъде взето от мъже: проведеното проучване установи, че с увеличаване на размера на сумата изразходвана за покупки, ролята и влиянието на жените постепенно намалява. Въпреки че решението за закупуване на MP3-плейър се прави предимно от жени, решението за покупка на LCD-телевизор на стойност повече от 1000 лв се взема обикновено от мъже.

В Източна Европа банските, градинския тример и училищните пособия са най-търсените летни стоки

Изследването обхваща също и очакваните тенденции в продажбите в няколко страни: докато у нас вниманието е насочено към футболното първенство и организиране на почивката, в северната ни съседка Румъния тече трескава подготовка за училище: продажбите на училищни пособия са скочили 3 пъти през лятото. Разбира се, няма да пропуснат да отидат на плаж и там: продадени са четири пъти повече плажни кърпи. В Унгария търсенето на климатични устройства също се е увеличило два пъти. Освен за свежестта в къщи, унгарците се грижат за перфектния ред в градината: търсенето на градински тримери нараства особено през този сезон. В Турция пък залагат на чистотата – прахосмукачките и миялните машини имат най-голямо търсене през лятото след климатичните устройства. Резултатите от зимното романтично гушкане също могат да се забележат: детските колички сега отчитат най-големия оборот.

Летните предложения на Pazaruvaj.com можете да видите на:
http://www.pazaruvaj.com/static/letni-emocii.html

Снимка: sony.com