Запазете красиви спомени от лятото!

2010. July 6.

Фестивали, пикник сред природата, море и плаж, пържена риба… поводи за ваканция се намират много и лесно.

Какво би струвала и най-добрата почивка, ако после не споделим вкъщи и с приятели преживяните красиви моменти? Независимо от капризите на времето, запечатаните спомени могат да пресъздадат доброто настроение от почивката и отново да създадат радост за нас и близките ни.

Фотоси без компромиси

Можем да ползваме за дребни нужди и джобната електронна джаджа – смартфона – но когато искаме нещо повече от импулсивна снимка за момента, най-добре да не разчитаме на това. Инсталираните в джиесемите миниатюрни фотосензори с мъка успяват да съберат нужната светлина за добра снимка, и поради софтуерното увеличение резултатите са неясни, размазани снимки, без да обсъждаме цветовете. Съществуват наистина подобрения като стабилизатор на образа и автофокус, но с тях отново стигаме до половинчати решения – такава снимка надали ще поставим в рамка в хола.

DSLR, компактен, какъв фотоапарат ми върши работа?

Най-добри снимки правят апаратите тип DSLR. Това са огледално-рефлексни модели със сменяеми обективи, които осигуряват оптимални настройки във всякакви условия, спадат към моделите от върхова категория и затова струват скъпо.

Можем да ги видим в употреба от професионалните фотографи по мачовете, които ги държат с две ръце, и много често дори на статив.

Понеже тези апарати представляват само едно основно тяло, към тях е нужно да се набавят един или повече обективи, светкавица, статив, и понеже мобилността при тях е второстепенна, имат сравнително голямо тегло.

В замяна на това след нужните упражнения с тях можем да правим идеално ясни снимки, и ако планираме да ги ползваме дългосрочно, вложените средства се изплащат.

Полупрофесионалните модели са хитът на лятото: моделите Sony NEX-3 и NEX-5 и Olympus PEN спадат към т.нар. SLR категория, които са практични и лесни за носене, обективите им могат да се сменят, но нямат огледало.

С тези фотоапарати можем да правим снимки близки до професионалните, без да се изгърбваме от носене, при това производителите все повече облекчават употребата им, така не трябва много настройване за постигане на хубава снимка. Независимо от това, имаме възможност да ползваме и многобройните професионални настройки.

От друга страна, компактните фотоапарати са направени да се ползват лесно от всички, без значение дали млади туристи или по-възрастни летовници.

Както името подсказва, тези модели са с малки размери, леки и все по-умни – “виждат” все по-далече, правят по-добри снимки. Но това е категорията, от която можем да получим и неприятна изненада за похарчените няколкостотин лева. Струва си да проучим внимателно пазара и да разберем, дали даден модел ще прави исканите снимки, понеже не е без значение, дали сниманият сумрачен залез ще изглежда както трябва, или ще излязат само различни сиви петна и силуети.

Известните марки дават някаква сигурност и тук, с производители Canon, Nikon, Panasonic не се очакват проблеми.

Важното е сензорът да е поне 10 Мегапиксела, а оптиката да увеличава поне петкратно – при употреба на цифрово увеличение образите стават зърнести, затова не си струва да разчитаме на него.

“Виж, колко е смешен Сашо с тази сламена шапка”

Ако не ни стигат статичните уловени моменти, можем да направим видеофилм като за целта изберем отговаряща на нуждите ни цифрова видеокамера.

Не си губете времето с касети или мини DVD – най-просто ще бъде, ако избраният модел видеокамера може да записва на SDHC карта, или още по-добре, на твърд диск, така лесно можете да изтриете излишно записаните минути, и понеже често тези типове имат HD режим, така няма да срещнете проблеми с необходимия капацитет.

А защо е толкова важен капацитетът? Видеозаписът правен с малка резолюция изглежда грозно на голям телевизор, и може тъкмо важните подробности да не се видят впоследствие.

Понеже HD съвместимостта не означава автоматично добро HD-качество, не си струва да избираме камера от ултракомпактната категория, но за щастие вече доста от моделите с размер на човешка длан и сгъваем LCD екран са с достатъчно добри параметри. При всички положения си струва да отделим време за обстойно проучване, за да знаем, какво да очакваме после.

С фотоапаратите DSLR / SLR също можем да записваме видеоклип, понякога даже и в HD резолюция и качество, а от своя страни и видеокамерите правят неподвижни снимки. Разбира се, в тези случаи обикновено ще трябва да направим някакъв компромис – понеже не ползваме първостепенната функция на апарата.

Популярно? Скъпо? Евтино?

В списъка на Pazaruvaj на стълбичката на отличните са Fuji, Nikon и Canon, ако говорим за цифрови фотоапарати.

В категорията на видеокамерите, Samsung е първи, следван от Toshiba Camileo, за която единствения проблем е, че твърде “отдалече” започва да снима (или, иначе казано, не е предвидена за работа в макро режим). Също, Panasonic имат добри HDD модели.

Тези марки не са популярни просто така: те поддържат добро съотношение на качество и цена, но все пак си струва да потърсим и сравним повече модели, за да можем с избрания да правим красиви снимки и следващото лято!