Пазаруване за учебната година: времеустойчиво качество, макар и на по-висока цена

2010. August 31.

Лятото и почивките ни заредиха с енергия и настроение, и при това успяхме да съберем любопитни данни за предстоящия сезон.

При подготовката за началото на учебната година българите се стремим да сме предвидливи и да пазаруваме обмислено, стана ясно от международното проучване на Pazaruvaj.com. Водещият портал за сравнение на цени проведе анкета за навиците при подготовката за новата учебна година в България, и в останалите страни където поддържа свои партньорни сайтове: Унгария, Румъния, Турция и Португалия.

Най-популярната тактика отново включва онлайн проучване на цените: 50 на сто от отговорилите проверяват в Интернет за най-добрите предложения, преди да направят планираните покупки, и 45% не биха оставили пазаруването за последния момент. Като цяло, българите, турците и португалците очакват харчове над 300 лв за началото на учебната година, но най-вече българите споменават като водещ фактор качеството, макар и на по-висока цена, ако ще пазаруват за училище – за себе си или за своите деца в ученическа възраст.

Презастраховане в Унгария, безгрижие в Турция

Докато по отношение на тенденцията за събиране на информация от онлайн източници, не откриваме особена разлика от средната стойност, в Унгария изглежда предварителната подготовка е на особена почит – там 79% отговарят, че планират да започнат нужните покупки още преди края на лятото. Ние българите не изглеждаме толкова заинтересовани от наближаващата учебна година: само 45 процента твърдят, че организират закупуването на училищни принадлежности между юни и август. Също толкова слабо се вълнуват и румънците, и малко повече португалците. Най-безгрижно изглежда летуват в Турция, където 76% от запитаните не планират подготовката за началото на новата учебна година по време на лятната отпуска и по-скоро отлагат покупката на училищните принадлежности за септември.

Водещи фактори при покупките за училище

Учудващо е, че дори тези, които избират най-евтините стоки, не пропускат въпроса за качеството: по-голямата част от българите смятат за важно също така качеството на училищните принадлежности, екипировката за физическо, чантата, или компютъра, освен цената и необходимото време за покупка. за всеки втори българин е важно да купи не само евтини неща, но и такива с добра трайност и качество. Четирима от пет българи вземат предвид качеството като ключов фактор при закупуване на лаптоп преди началото на учебната година, и в сравнение с останалите страни цената изостава по значимост. Спестяването на време при пазаруването е посочено като важен фактор единствено при избора на учебници и тетрадки, навярно понеже при тях индивидуалните предпочитания нямат такова значение.

Ще минем ли евтино: началото на училище носи разход близо 300 Лв

Близо една трета от българите (31%) планират да похарчат суми над 300 Лв за ученически пособия. Също такава част от пазаруващите предвиждат покупки на стойност между 100 и 200 Лв, останалите очакват по-малки разноски.

В Румъния предвижданият бюджет е значително по-нисък, повечето хора очакват да похарчат общо между 20 и 60 евро, докато в Турция, Унгария и Португалия се отделят много по-големи средства, повече от 150 Евро за училищни нужди.

В търсене на най-добрите цени онлайн

Подстраница http://www.pazaruvaj.com/static/za-uchebnata-godina.html подбира различни образователни продукти, специални оферти за момичета и момчета, както и такива за студенти, за отиващи на общежитие, и дори предлага списък при пазаруване за училищни продукти за родители и учащи. С тази свежа подстраница, правим следващата стъпка към превръщането си в надежден помощник за пазаруване, който надгражда обикновеното ценово проследяване с предоставяне на полезни съвети относно актуално търсените стоки.