Седем безусловни правила за успешния онлайн магазин

2010. September 7.

Предполагаме, че ви се иска да сътворите идеалния онлайн магазин, където потребителите лесно намират търсените продукти и не се колебаят да сложат продуктите в количката и действително да направят поръчка.

Ако искате вашият онлайн магазин да е успешен, от ключово значение е да го направите лесен за използване от всички. Това звучи логично, но колко лесно се ползва дадена интернет страница е доста субективен въпрос, и е трудно да се определи еднозначно каква е вероятността потенциалните клиенти да намерят търсения продукт без затруднения.

Това са причините тук да представим седемте важни фактора, които спомагат за подобряването на използваемостта на интернет страницата ви, което е главната предпоставка за нейния успех.

Когато планирате своята интернет страница, добре е да помните:

  • 1. Избягвайте да я пълните с твърде много информация, по-малкото понякога е повече.
  • 2. Уверете се, че контактните ви данни са лесно видими за посетителите на страницата.
  • 3. Уверете се, че купувачите лесно могат да достигнат съдържанието на количката, както и че лесно могат да изтриват или добавят нови продукти.
  • 4. Погрижете се при поставянето на бутона „Количка” да бъде използван по-голям шрифт.
  • 5. Погрижете се функцията за търсене на страницата да работи добре, така че купувачите да могат да намират търсеното от тях по всяко време.
  • 6. Цената на продукта трябва да бъде оказана ясно. В случай на промоция, точният процент или сума на предлаганата отстъпка също трябва да е посочен, както и таксата за доставка.
  • 7. Процесът на плащане трябва да е колкото се може по-опростен – според статистиките повечето клиенти си тръгват от страницата в последния момент. Поради това трябва да обърнете особено внимание на процеса на завършване на поръчката след кликането върху бутона количка.

Разбира се, освен посочените съвети е необходим и подходящ стил на комуникация, който до голяма степен зависи от вашите колеги, обслужващи клиентите. Ако клиентът е доволен, това означава повторни поръчки, позитивна репутация, а също и по-приятна работа за притежателя на онлайн магазина.

На Pazaruvaj.com публикуваме с готовност отзивите за онлайн магазините, без значение дали са критични или одобрителни. Представяме ви някои от коментарите на нашите потребители за опита им при пазаруване на продукти онлайн (имената са сменени):

Марина

“Цените са изключително ниски, приемливи, а пък стоките са страхотни. На мен ми се наложи да заменя артикул, тъй като ми беше малък. Още на следващия ден новата пратка беше при мен, не платих и лев. Страхотно обслужване, думата страхотно даже е малко. Да не повярваш, че сме в България значи. Препоръчвам на други домакини като мен да видят за какво иде реч, много са мили и за всяка поръчка съм много доволна тъй като просто си е удоволствие!”

Ангел

“Първо се обадих да питам за едно устройство, казаха ми, че го има в наличност. Регистрирах се, направих поръчката, след което получих второ обаждане, че го няма в наличност и не се знае кога ще дойде. Момичето беше любезно, но изгубеното ми време си е факт…”

Източници:

http://www.ecommerceoptimization.com/articles/ecommerce-shopping-cart-usability-21-best-practices/
http://www.impliedbydesign.com/articles/usability-tips-for-ecommerce-web-design.html