Насоки за оптимално описание на продукти

2010. September 24.

В предната статия обобщихме някои ключови техники, гарантиращи на успешната работа на Вашия онлайн магазин, и свързани с добрата функционалност и използваемост на интернет страницата от потребителите.

Сега ще добавим още няколко препоръки, имайки предвид важността на описанието на продуктите. Следвайки тези съвети, ще можете да организирате описанията по най-подходящия начин, за да могат клиентите да намерят по-бързо желаната стока.

При изготвяне на описание на продукт, трябва да обърнете внимание на следното:

1. Целева група
На първо място, трябва да определите кръга от потребители, към които искате да се насочите. Това са вашите потенциални клиенти – хора, които биха купили от вас. Понякога това е доста лесно, ако става дума за закупуване на играчки за деца или сешоар, например, но в други случаи е трудно да се прогнозира. Можете да установите основната си целева група по няколко различни начина. Най-ефективният е да проведете собствено проучване, чрез прилагане на анкети с по няколко въпроса. Също така е възможно да използвате резултатите от изследванията, направени от професионални, маркетингови агенции за следене на пазара. И не на последно място, можете да получите полезни идеи ако просто поикате мнението на широкия си кръг от приятели за дискусия.

2. Позициониране на страницата
За да постигнете потребителите да пазаруват с удоволствие от Вашия онлайн магазин, трябва да осигурите точни и прегледни описания на продуктите. Освен името на продукта трябва да поставите поне едно изображение/снимка, с пълното описание под нея. Много търговци не считат за важно да добавят описанията на продуктите, или пък снимките им, но все пак е добре да помните, че голямата част от купувачите взимат решението си от кой точно магазин да купят въз основа на информацията, включена в описанието. Решението може да се окаже в полза на конкурентен онлайн магазин, просто защото предоставя по-подробни и надеждни описания на желания продукт. От друга страна, предоставянето на подвеждащи данни – примерно, различни цени за един и същ продукт – може да откаже завинаги потребителите да ползват въпросния онлайн магазин.

3. Структура на описанието на продукта
При формулиране на описание се погрижите текстът да бъде написан прецизно и да съдържа основните характеристики на продукта, изтъквайки предимствата му, като избягвате преувеличения. „По-малкото понякога може да се окаже повече” е вярно в този случай. Опитайте се да изтъкнете само тези функции, които наистина съществуват, дори и да ви се струва прекалено малко, тъй като е възможно купувачите да търсят най-обикновен продукт. В никакъв случай не добавяйте такива функции, които даден продукт не притежава. За по-голяма прегледност можете да съберете в подточки спецификацията на техническите данни. Описанието със свободен текст също може да бъде полезно, особено заради дамите купувачи, които обикновено не се ориентират добре от прегледа на технически параметри.

+ 1 Избягвайте правописни грешки!
Правописните грешки на страницата ви могат да породят съмнение, несигурност и дори антипатия в потребителите. Именно затова е особено важно да обърнете внимание на правилния начин за изписване. Понастоящем лесно можете да проверите правописа на съдържанието на страницата си с помощта на безплатни програми, достъпни в Интернет. Затова не пренебрегвайте тази малка, но съществена подробност.