Без неочаквани изненади по Коледа

2010. December 21.

За покупките отделяме не повече от две седмици, средно 260 лв, освен това е нетипично да търсим ефект на изненада, подарявайки без да познаваме вкуса на въпросния човек.

Като продължение на проучаването ни от лятото, от екипа на пазарувай отново се поинтересувахме, какво мислят нашите потребители за очакваните разноски от покупките през празниците, както и какви са предпочитаните стоки. В разгара на коледните покупки припряността не измества желанието да избираме подаръци съгласно желанията и предпочитанията на нашите приятели и близки. Нашите резултати говорят, че преди пазаруване значителната част (2/3) от отговорилите проверяват за информация в интернет.

Болшинството от участниците в изследването посочват, че започват с коледните покупки едва седмица-две преди празниците, и доста малка част (17%) се интересуват от коледните намалания и промоции. Повече от 3/4 се стремят да уредят всичко в рамките на няколко дни. Жените удостояват с подарък средно седем свои познати, докато при мъжете почетените с това хора са средно пет. Почти всички от запитаните се интересуват предварително на какво би се зарадвал съответният познат, преди да му харесат подарък; едва 11% са тези, които не намират това за важно.

Повече от половината отговорили предполагат че разходите по празниците ще са до 200 Лв, но има и група “паралии” (9%), които биха изхарчили повече от 500 лв, говорят данните за България. Средният планиран разход за подаръци изчислен измежду всички отговорили е 260 Лв. При проследяване на разликите мъже/жени стана ясно, че средно погледнато, жените планират 35 лв, а мъжете 50 лв като бюджет за подарък на човек.

В листата на хитовите подаръци за Коледа са дрехите, козметичните продукти, и електрониката. Забележителни са и разликите в избора: повече мъже се ориентират към електрониката и мобилните телефони, докато при жените има изразен акцент върху дрехите и детските играчки.

Расте интересът към пазаруването в Интернет, освен търсенето на информация

Резултатите говорят също и за нарастващата роля на Интернет пространството – 70% от запитаните проверяват за информация там, но значителна част (44%) стигат още по-далече и планират също и да пазаруват в електронен магазин някои от нещата. Сред посочваните в този случай предимства е главно избягването на тълпата и блъсканиците – по отношение на това повечето отговорили са мъже. Следва наличието на по-голям асортимент, а на трето място е възможността за поръчка на продукти от чужбина.