Намалели разноски за Коледа, един от познатите без подарък

2012. December 4.

Колко време пазарувате?

Резултатите от анкетата проведена тази година сочат че намаляме планираните харчове за празничния сезон. За растящата пестеливост говори и броят на подаръците планирани за Коледа и Нова година. Ако в края на 2011 г. сме били готови да зарадваме средно по 6.2 човека от най-близкия си кръг, сега планът включва едва 5.6 роднини, приятели и познати.

Според данните, българските домакинства планират за подаръци средно по 250 лева, което е с 4% спад на разходите в сравнение с миналата година. Най-много потребители – 33% от отговорилите на електронната анкета, са готови да отделят от 100 до 200 лева. Това означава, че покупките на човек ще са от 18 до 36 лева, като сред най-предпочитаните стоки са посочени дрехи, електроника, козметика и детски видео игри.

Колко ще ви бъдат разходите?

В критериите при избора забелязваме нарастваща роля на ценовия фактор – независимо че качеството запазва и сега водещата си роля, цената вече получава значимост при 27% от респондентите, докато миналата година са били 17%.

Като основнен източник на информация преди покупка отново се посочва Интернет, и то с растяща популярност – в сравнение с 82% през 2011, сега 87% от участниците сочат тази медия. Обикалянето на магазините остава на второ място, но там тенденцията е намаляване (62% в 2011, и 52% сега). Главно дамите (58%) предпочитат този метод, мъжете дават предимство на онлайн услугите.

Къде ще направите покупките?

Процентът на планиращите покупка от онлайн магазин е достигнал 76%, при 44% през 2011. Очаквано виждаме разлика при половете – по-голяма част от мъжете, 82% са уреждат пазаруването така, и немалко жени (72%) също се възползват. В аргументацията си, кои са онлайн предимствата, отговорилите посочват най-често избягването на опашки (59%), богатия избор (57%), и по-ниските цени (49%) спрямо традиционните магазини.

Предпочитани стоки за подарък

Потребителите в мрежата тази година търсят повече домашна техника и мобилни телефони, отколкото часовници и бижутерия. Отделно мъжете се насочват главно към електрониката, докато жените предпочитат дрехите и детските видео игри.