358 лева средно е бюджетът за коледен подарък тази година

2021. November 4.

Тази Коледа планираме да закупим подаръци за поне 7 души на средна обща стойност 358 лева, като и този път основна роля ще получи онлайн пазаруването. От друга страна, нарастващият недостиг на стоки и постоянното покачване на цените могат да означават предизвикателство за купувачите – става ясно от скорошно проучване на Pazaruvaj.com, най-големия експертен сайт за онлайн пазаруване в страната, който за седми път изследва плановете и навиците за пазаруване сред пълнолетните.

358 лева е тазгодишния коледен бюджет

Според актуалното проучване от Pazaruvaj.com, на база 867 отговорили, българският интернет потребител планира средно 358 лв за коледни подаръци тази година, което е увеличение от едва 7 лв спрямо 2020 г.

Разходите за коледни подаръци могат да представляват до 19% от средния нетен месечен доход на  едно домакинство. Цели 27% от близо 360 левовата рамка са посветени на подаръци за децата.

През 2021 г. средният разход за подарък е 54 лв, което е с 22 лв под средната стойност на подарък за миналата година. Това обаче не е изненадващо, тъй като тази година планираме да поднесем подаръци за Коледа на повече хора.

Отново се разширява списъкът от хора, на които смятаме да подаряваме, но празненството планираме най-вече в тесния семеен кръг

Докато списъкът с надарени хора намаля от средно 10 души на 5 души през 2020 г. в сравнение с 2019 г., през 2021 г. планираме да купим коледни подаръци за повече наши близки, средно 7 души. Изхождайки от разширяващия се кръг от хора с планиран подарък, доколкото епидемиологичната обстановка го позволява, отново ще се осмелим да се срещнем с близките си лично по празниците.

Основната група избрани за подаряване отново ще бъдат членовете на тесния семеен крък: 62% от анкетираните планират да купят подарък предимно за своя партньор, съпруг или съпруга, докато 56% за майка си, 54% за детето/децата си, 36% за баща си, и също 36% приготвят изненада за братята и сестрите си. В същото време Коледа не може да мине без радостта за децата: близо 27% от 358-те лева ще се изхарчат за детски подаръци.

При пазаруване на коледни подаръци технологичните стоки отново излизат на преден план

COVID преначерта и гамата от хитови продукти през миналия коледен сезон, като трите най-популярни категории подаръци преди година бяха стоките от облеклото (48%), грижа за красотата и козметика (38%) и играчки (36%).

Тази година търсенето на битова електроника е най-високо (52%). На второ място е категорията облекло (45%), на трето място категорията обувки (35%), докато в списъка на най-популярните продукти завършиха на четвърто място с 34% мобилните телефони, таблети и техни аксесоари (калъф, селфи стик, стойка и др.) .

Всичко остава същото: по отношение на купуване на подаръци, миналата година води онлайн пазаруването, тази година бихме разгледали повече в моловете, но възпиращият фактор е голям

През 2020 г., поради епидемиологичните ограничения, покупката на коледни подаръци разчиташе по-силно на онлайн продажби, отколкото през която и да е предходна година.

За съжаление страната ни все още не може да си отдъхне, епидемиологичната криза не е приключила. Въпреки това през празничния сезон на 2021 г. в сравнение с миналата година по-малко хора планират да купуват подаръци от онлайн магазини (2021 г.: 75% спрямо 2020 г.: 82%), затова пък по-скоро бихме предпочели разглеждане лично в търговски центрове и молове (2021: 47% спрямо 2020: 43%), в традиционни магазини, специализирани магазини, супермаркети (2021: 27% спрямо 2020: 25%). Вижда се, че тази година населението би искало да се включи повече в треската за пазаруване за Коледа, изживявайки и с това празничната атмосфера, но плановете в тази посока все още са много сдържани.

С наближаването на Коледа, Pazaruvaj.com подчертано иска да помогне на потребителите, какъвто и продукт да пазаруват онлайн. Освен че посетителите могат да черпят вдъхновение от повече от 4 милиона оферти на сайта, тази година функцията за избор на подарък ще им помогне да търсят и намират персонализирани подаръци за дами, мъже и деца, каза Ласло Бака, маркетинг ръководител на най-големият сайт за сравнение на цените в България.
През 2021 г. недостигът на стоки и повишаването на цените ще бъдат най-големите предизвикателства в търговията

Най-силният и натоварен период от търговията всяка година са последните 6-8 седмици преди Коледа, допълнени с промоциите за Черен петък. Тази година обаче може би е препоръчително да започнете да купувате подаръци възможно най-скоро, тъй като от началото на годината срещаме драстичен недостиг на складови наличности и повишения на цените, и изборът също е ограничен за много продуктови категории – особено на пазара на технически стоки – поради стагнацията на азиатското производство в резултат на коронавируса, и забавянето на международния морски транспорт. Общо взето тазгодишният коледен сезон може да е по-скъп, но по-скромен по отношение на промоциите и избора от миналата година. В същото време се очаква промоциите за Черен петък да продължат през целия ноември.
Методология

Изследването е поръчано от Pazaruvaj.com през октомври 2021 г. от GKI Digital. Проучването е проведено чрез онлайн събиране на данни (CAWI), въз основа на извадка от 867 респонденти. Поради метода на събиране на данни и достигнатата целева аудитория, изследването представя плановете за празнично пазаруване на активните интернет потребители.